Ben je opzoek naar inspiratie voor een nieuwe woonplek? Of ben je het stiekem gewoon nieuwsgierig naar hoe mensen wonen en vind je het leuk om binnen te kijken bij mensen thuis? Wij zullen wat studentenwoningen voor jou op een rijtje zetten: van de meest gangbare tot meest unieke plekjes in Nederland.
Hoera! De zomer is begonnen! En dit betekent vaak dat er al snel een nieuwe periode aan gaat komen. Misschien heb je net je studie afgerond, of ga je in september wel beginnen met een nieuwe opleiding, stage of minor in een andere stad. Dan ben je je vast aan het mengen in de strijd om een leuke studentenwoning. Helaas ben je niet de enige die eindeloos aan het speuren is op websites als kamernet.nl, ongeduldig wacht op een aanbod via Studentenwoningweb, of hoopt via een vriend of kennis een kamer binnen te slepen.
Wonen op kamers is duur. Wist je dat de gemiddelde huurprijs in Amsterdam bijvoorbeeld €500 per maand is? Je bent een stuk goedkoper uit in Groningen, daar betaal je namelijk €300 per maand. Ook qua omvang en vorm kunnen studentenwoningen heel erg van elkaar verschillen. Wonen in een container, grote villa, woonboot, studentencomplex, klooster of verenigingshuis, het kan allemaal!
De verenigingshuizen
In een verenigingshuis deel je alles met de leden van de studentenvereniging waar lid van bent. Je moet dus lid zijn van die vereniging wil je in aanmerking komen voor een kamer. Vaak worden er activiteiten georganiseerd in het buiten het huis, wordt er regelmatig samen gegeten en staat het bier natuurlijk altijd koud. Je mag een aantal jaar in dit verenigingshuis wonen, en al die tijd woon je dus samen met de mensen van je vereniging en/of dispuut, wat gegarandeerd een gezellige studententijd betekent!
Studentenflats
Het is niet voor iedereen weggelegd om de badkamer, wc en woonkamer met 20 anderen te delen. Natuurlijk, troep en herrie zullen er vaak zijn en dat moet je zien te accepteren. Maar hiertegenover staan veel nieuwe leuke huisgenoten, actieve spelletjesavonden en regelmatig feestjes op 1 van de afdelingen of gangen in het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het ACTA gebouw in Amsterdam of de IBB in Utrecht waar maar liefst 1300 studenten wonen. Soms krijg je er bij het wonen in zo’n complex ook nog een supermarkt, sportschool, bar, club of zelfs daktuin bij! In Twente zit er zelfs een klimmuur tegen de wand van een van de studentenflats, wat wil je nog meer?
Een huisgenoot van 90
Wil je eigenlijk gewoon even iets heel anders? Dan kan je tegenwoordig ook bij een senior gaan wonen in een verzorgingstehuis. In Arnhem kan je bijvoorbeeld voor een kleine bijdrage en wat uurtjes vrijwilligerswerk in aanmerking komen voor een grote studentenkamer in een tehuis! Je moet wel de feeling hebben met deze woonsituatie en bereid zijn verschillende klusjes te doen voor de ouderen.
Anti-kraak
Je kent vast wel iemand die de helft van jouw huur betaalt en 4 keer zoveel ruimte tot zijn beschikking heeft; de anti-krakers. Wanneer de zoektocht naar een kamer niet wil vlotten, zijn er veel mensen die gaan kijken naar tijdelijke kamers of anti-kraak. Het is een manier om voor relatief weinig geld op de meest bizarre, mooie, unieke plekken te kunnen wonen. Het gaat om panden die leeg staan in afwachting voor verkoop, sloop of renovatie. Om eventuele vernieling te voorkomen, bieden de eigenaren deze panden aan als woningen. Denk aan leegstaande kantoorgebouwen, scholen, villa’s, kerken, overheidsgebouwen of zelfs kastelen met gigantische tuinen! Je kan er vaak voor een prikkie wonen maar het nadeel is wel dat je contract elk moment opgezegd kan worden en je dus snel je huis uit moet. Maar als je flexibel bent en het niet erg vindt af en toe te verhuizen, kan het zijn dat je in meest grote en unieke woningen beland.
Steeds creatiever
Door het tekort aan kamers worden gemeenten ook steeds creatiever in het vinden van geschikte woonruimtes voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan woonboten die worden omgetoverd tot studentenkamers of containers die gebruikt worden als huis. Deze zijn vaak lekker ruim en je hebt een eigen keuken en badkamer. Er zijn zelfs ideeën om leegstaande gevangenissen in studentencomplexen te veranderen. Ook in Nijmegen hebben ze een leuke oplossing bedacht: hier zijn 350 studenten de gelukkig bewoners van een voormalig klooster! Dit indrukwekkende monument, Mariënbosch, heeft zelfs een gemeenschappelijke binnentuin.
Kastelen met hectares grond, gigantische villa’s of bijzondere kloosters zijn natuurlijk uitzonderingen en voornamelijk leuke plekken om over te dromen of om een keer een bezoekje bij te brengen. Wees dus niet getreurd als de zoektocht naar een kamer nog niet zo soepel verloopt, want er zijn veel leuke alternatieve woonmogelijkheden te ontdekken waar je misschien nog niets van afwist. Want of het nou een container, studentenflat of kasteel is, er is vast en zeker een plekje in dit land waar jij terecht kan en die goed bij jou past!