We kennen het misschien allemaal wel: je hebt een megadrukke dag met veel verschillende taken en ondanks dat lig jij ’s ochtends in je bed eerst nog een uur je hele tijdlijn van Instagram door te scrollen. “Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”, een bekende quote van Mason Cooley en eigenlijk weet iedereen dat dit zo is. De definitie van uitstelgedrag of procrastinatie is niet dat je je voorgenomen taken niet doet, maar dat je je voorgenomen taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je ervaart stress doordat je lichaam de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol aanmaakt, je piekert en maakt je zorgen. Uit onderzoek blijkt dat uitstellen slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling. Je wordt als minder krachtig en professioneel gezien, je ervaart regelmatig stress en voelt je minder trots op jezelf. Deze gevolgen geven alle reden om je uitstelgedrag eens goed aan te pakken. Dit artikel geeft 10 praktische tips om je uitstelgedrag de baas te worden!
1. Stel kortetermijndoelen
Mensen die laag scoren op doelen stellen, scoren hoger op uitstelgedrag. Door kortetermijndoelen te stellen, kun je in kleine stappen je langetermijndoel bereiken. Zonder deze kleinere doelen komen mensen pas te laat (vlak voor de deadline) in actie, wat gepaard gaat met veel stress.
2. Creëer overzicht
Je hebt een deadline voor de uni, je moet nog mails beantwoorden, je moet werken en je hebt met een vriend(in) afgesproken om een koffietje te gaan doen. Je hebt iedereen van alles beloofd en hierdoor geen overzicht meer van je taken. Hierdoor ervaar je veel onrust en stress. Als je je taken duidelijk opschrijft, heb je meer overzicht op papier én in je hoofd.
3. Voel je motivatie
Als je een taak of project wilt afronden, is het heel belangrijk dat je je intrinsiek gemotiveerd voelt. Je moet ervan overtuigd zijn dat je taak echt waarde toevoegt aan de doelen die je graag wilt bereiken. Als je oprecht gelooft dat het realiseren van je werk effect heeft, geeft dit je energie. Op deze manier ligt je uitstelgedrag minder op de loer.