Voor de deur van elke universiteitsbibliotheek in ons land staan tientallen groepjes studenten voor de deur met een broodje, kopje koffie en een peuk. Je zou verwachten dat deze studenten er maar 5 minuutjes staan, bijkomend van het harde werken, maar vaak fungeert de UB toch ook als sociale plek.
Uren worden er de gênante momenten van de dag ervoor besproken, wordt er gekletst over de nieuwste hotspots in de stad en wordt menig hart uitgestort over problemen in de liefde.
Van studeren kan dus op een uitgekozen UB dag weinig komen, maar als je je dag structureert en met jezelf afspraken maakt kan het toch nog een erg succesvolle dag worden.
Ook als jij een van die studenten bent die denkt beter thuis te kunnen studeren, is een dagje UB zeker de moeite waard. De sociale controle en de gemeenschappelijke pauzes met ‘klaag-mogelijkheden’ bij je (studie)vrienden zorgen ervoor dat je echt studeert en niet even nog snel een aflevering op Netflix kijkt of uren voor je uit staart.
Hier een aantal tips voor de UB-fanatiekeling en de UB-nieuweling om een succesvolle dag te draaien:
1. Stop je telefoon in een locker. Veel universiteitsbibliotheken hebben lockers waar je je boeken of laptop in kunt bewaren. Gebruik deze voor je telefoon tijdens het studeren. Hierdoor word je zo min mogelijk afgeleid en kun je de tijd goed benutten. In de pauzes mag je natuurlijk even je telefoon uit een kluisje pakken om je appjes te checken en een snap te sturen van je ‘oh zo saaie’ dag.
2. Maak een strakke planning. Deel je vakken in en gebruik kleurcodes voor verschillende aspecten van het studeren (lezen, stampen, analyseren etc.).
3. Spreek met je (studie)vrienden tijden af waarop jullie pauze zullen hebben en hoelang. Het is erg belangrijk om goed pauze te houden, maar houd dit wel binnen de perken. Na 3 kwartier studeren even je flesje water vullen of een klein rondje lopen kan ook helpen om je beter te concentreren.
4. Houd je bureau schoon en zo leeg mogelijk. Leg alleen de boeken die je nodig hebt voor het vak waar je mee bezig bent op je bureau. Bewaar de rest in je tas en wissel dit per vak. Op deze manier is er zo min mogelijk materiaal wat je kan afleiden van hetgeen waar je eigenlijk mee bezig moet zijn.
5. Zoek een plekje op waar jij je het meeste thuis voelt. Voor de één zal dit een plek zijn tussen boekenkasten, voor de ander aan een groepstafel en weer voor een ander een geïsoleerd plekje dat zelfs niemand anders in de UB zal kennen. Alles is goed, zo lang jij je er maar thuis voelt.
De gezellig aspecten van de universiteitsbibliotheek blijven natuurlijk ook van groots belang en zijn een groot onderdeel van je studententijd. Naar de UB ga je helaas alleen wel om echt te studeren, dus benut deze tijd goed en duik daarna (als je wilt natuurlijk) weer lekker de kroeg in.