Stoptober studenteneditie: drie gewoontes waar studenten echt mee moeten stoppen
Stoptober studenteneditie: drie gewoontes waar studenten echt mee moeten stoppen
“Je studententijd is de mooiste tijd uit je leven” hoor je de mensen vaak zeggen. En dat is ook zo. Je studententijd is de tijd dat je jezelf kunt ontplooien en leert omgaan met verantwoordelijkheden. Daarentegen gaat dit proces niet altijd vlekkeloos. Elke student heeft wel gewoontes waar hij/zij echt mee moet stoppen. Hier zijn drie van deze gewoontes, die je ongetwijfeld zult herkennen.
Gewoonte 1: Uitstelgedrag
Wie kent het gevoel niet, je wordt vrijdagochtend met een zwaar hoofd en flinke wallen wakker na een heftige nacht. Zondagavond is de deadline voor het vak dat je al 3 keer niet hebt gehaald. Je had met jezelf afgesproken heel de dag in de bieb te blokken maar het is toch te verleidelijk om nog even te blijven liggen en het zware werk uit te stellen. Uitstelgedrag is iets waar iedere student last van heeft. Maar hoe stop je nou jouw luiheid? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand begint met de lastigste taak, de kans groter is dat zijn/haar hele taak wordt afgerond. Ook het werk verdelen in kleine brokken helpt tegen uitstelgedrag.
Gewoonte 2: Klagen
Nederlanders zijn er de beste in: klagen. Fiets gestolen? Problemen met het zoeken van een stage? Er is altijd wel iets wat even niet meezit en hier kan menig student flink over jammeren. Maar wat levert het op? Exact, helemaal niks. Het is daarom belangrijk om hiermee te stoppen. Het is bewezen dat een positieve houding tegenover problemen je een grotere kans geven een oplossing te vinden voor dit probleem. Daarbij heeft een negatieve mindset invloed op de manier hoe jouw hersenen bepaalde informatie verwerken. Iemand die vaak klaagt is sneller geneigd om zaken in een negatief hokje te plaatsen. Optimisme is daarom belangrijk, ook als dit lastig lijkt.
Gewoonte 3: Piekeren en stress
Je zit midden in de tentamenperiode. Je bent druk bezig met het afronden van je zomerstage en het tentamen halen dat je al twee keer hebt herkanst. Je hoofd zit helemaal vol en je hebt slapeloze nachten. Piekerend lig je in je bed of het wel allemaal gaat lukken. Piekeren is heel vervelend. Maar wat is piekeren precies? Volgens een definitie van Google is piekeren ‘een gemoedstoestand waarbij een persoon langdurig in een (niet beheersbaar) pessimistisch denkpatroon vastzit”. Dat is een hele mond vol, maar is wel iets waar veel studenten last van hebben. Het kan leiden tot stress wat vervolgens kan resulteren in bijvoorbeeld een burn-out. Het beste middel tegen piekeren is acceptatie en genoegen nemen met het feit dat jij je best doet. Meer kun je tenslotte niet doen.
Zo, dat was een heleboel informatie. Met deze tips kun je hopelijk verder en kun je hopelijk ook stoppen met je slechte gewoontes. Wij wensen je veel succes met de komende periode en als je nog meer tips nodig hebt dan kun je altijd terecht bij een van onze bestuursleden!
Nog geen idee hoe jij jouw studiejaar productief kunt maken? Schrijf je in bij Integrand en onze lokale bestuursleden nemen contact met jou op om jou hierin te begeleiden.