Ben jij je al aan het oriënteren op je eerste baan na je studie? Een groot gedeelte van ons leven brengen we door op werk. Het is dus belangrijk dat je het hier naar je zin hebt! Anouk is recruiter en helpt afgestudeerden in hun carrière op de website Afgestudeerd en dan?. Ze legt uit hoe jij je droombaan scoort na je studie:
1. Wat is jouw droombaan?
Om je droombaan te vinden moet je eerst weten welke baan bij je past! Ga voor jezelf na waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Probeer je passies te vertalen naar mogelijke banen. Vragen die je kunnen helpen zijn: ‘Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?’, ‘Voor welk advies komen mensen bij jou?’ of ‘Van welk onderwerp kan je geen genoeg krijgen?’.
Je hoeft niet gelijk een antwoord te hebben, maar weten waar je energie van krijgt en hoe dit zich vertaalt naar een werkomgeving brengt je al een heel eind. Loopbaanboeken en beroepskeuzetesten kunnen je hier ook bij helpen. Een gratis test die ik kan aanraden is de 16 personalities test. Deze is gebaseerd op wetenschappelijke persoonlijkheidsmodellen en het resultaat geeft je inzicht in banen en werkomgevingen die bij je passen.
2. Is dit echt je droombaan?
Als je verschillende banen hebt vastgesteld is het tijd om na te gaan of dit echt de ideale baan voor je is. Kom zoveel mogelijk te weten over de banen. Wat is de functieomschrijving? Wat is het gemiddelde salaris? Zet ook je netwerk in. Misschien kan je eens koffie gaan drinken of een dagje meelopen met iemand die een baan heeft in het werkveld waarin jij werkzaam wilt zijn. Ook Inhousedagen en stages kunnen meer informatie geven over je carrièrekeuze. Bovendien kunnen de contacten die je daar opdoet heel nuttig zijn. Wees dan ook niet bang om op inhousedagen contact te leggen met recruiters. Niet alleen kunnen ze je meer vertellen over verschillende banen, ook kunnen ze je helpen bij de sollicitatie.
Misschien kom je erachter dat je droombaan in de praktijk anders is dan je had verwacht. Dat is niet erg. Je probeert dingen uit, leert meer over jezelf en je komt zo stap voor stap steeds dichter bij jouw ideale baan op dat moment.
3. Hoe scoor je je droombaan?
Als je weet op welke banen je wilt solliciteren, moet je natuurlijk goed voor de dag komen! Een recruiter ziet vaak honderden sollicitaties voorbij komen. Denk voordat je solliciteert goed na waarom je wilt solliciteren op deze baan, wat je vaardigheden zijn en hoe je dat kan inzetten voor een bedrijf. In de eerste seconden dat een recruiter je CV leest, moet dit gelijk duidelijk zijn. Zorg ook dat je boodschap consistent is over verschillende kanalen. Is op je LinkedIn dezelfde boodschap te vinden als in je motivatiebrief en je CV?
Nog steeds worden de meeste banen via-via vervuld. Laat dus aan je netwerk weten naar wat voor baan je op zoek bent. Zorg ervoor dat mensen aan jou denken als een vacature voor jouw droombaan zich voordoet!