Het is zover: je studententijd is voorbij en na enkele sollicitaties heb je nu dan je eerste, echte baan-baan! Heel leuk, maar ook spannend. Want wat houdt dat werkende leven eigenlijk in? Om je alvast mentaal te kunnen voorbereiden, lees je hier vijf belangrijke verschillen tussen werken en studeren.
Je hebt geld
NIet meer te wachten tot DUO weer stort. Geen bijbaantjes meer nodig om een beetje rond te komen. Als je een fulltime baan weet te vinden, moet je veel werken, maar krijg je aan het eind van de maand ook ineens een heel leuk bedrag gestort. En dat is gewoon van jou! Geen lening, geen rente, helemaal van jou! Helaas nemen de kosten vaak ook toe als je gaat werken, want je verhuist bijvoorbeeld van je studentenkamer naar een studie. Misschien koop je ook een auto? Reken je dus niet te rijk, je zult het geld echt nodig hebben.
Je krijgt een ritme
Als student was je gewend om 's avonds een keer naar bed te gaan en 's ochtends een keer op te staan. Oké, soms had je om 9 uur college, maar als je heel moe was, kon je die ook gewoon skippen. Dat is er nu niet meer bij. Elke dag op tijd uit de veren, want je moet om 9 uur op je werk zijn (en soms zelfs nog eerder). Dat betekent ook dat je waarschijnlijk elke avond vóór 11 uur in je bed ligt. Sporten, schoonmaken en uitgaan moet ineens allemaal 's avonds en in het weekend.
Je moet iets doen in plaats van iets leren
Dankzij je studie kun jij uren praten over interessante, theoretische modellen, maar nu moet je gewoon aan de slag. Er zijn klanten en collega's die iets van je willen en de deadlines zijn bij voorkeur net iets te strak. Leren doe je nog steeds, maar dan terwijl je bezig bent. Tip: vraag vooral ervaren collega's om advies. Dat vinden ze vaak leuk om te geven.
Je moet opeens professioneel zijn
In de collegezaal kon je lekker met je eigen vrienden bij elkaar zitten. En als het college iets te saai werd, nam je even de roddels van het weekend door. Roddelen, in je oude kloffie de deur uitgaan, deadlines missen: allemaal gedrag waar je als student (soms) nog wel mee wegkomt, maar wat je daarna snel moet afleren. Je collega's worden niet blij van je als je veel roddelt. Je baas wordt niet blij van je als je er onverzorgd bijloopt of deadlines mist. Je wordt nu betaald voor wat je doet. Zorg dus dat je voor dat geld ook kwaliteit levert. Dat betekent echter niet dat je 50 uur moet werken, terwijl je maar voor 32 wordt betaald. Professioneel zijn betekent ook op een zakelijke manier voor jezelf durven opkomen als je baas onredelijke eisen stelt.
Je moet een nieuw doel zoeken
Op de middelbare school was het heel simpel: je moest je diploma halen om te kunnen studeren. Tijdens je studie was je bachelordiploma je doel en misschien daarna nog één of meer masters. Maar wat nu? Je bent klaar met studeren en er ligt nog ruim veertig jaar werkend leven vóór je. Wat ga je in hemelsnaam doen met die tijd? De mogelijkheden zijn eindeloos. Raak daardoor niet in paniek, maar ga gewoon dingen uitproberen. Misschien ben jij iemand die graag carrière wil maken in het bedrijf waar je werkt. Misschien zoek jij je doelen meer privé en ga je sparen voor een jaar reizen of koop je (met je partner) een 'opknaphuis'. Bedenk in ieder geval dat je nu niks meer hoeft te doen, omdat de docent dat wil, je ouders dat willen of omdat het in het studieprogramma staat. Je verdient je eigen geld en kunt doen waar je zin in hebt! Neem de tijd om uit te zoeken wat dat is.