Interview met Vivianne & Lily - Layers

10 september 2021 door Laura ten Hagen - Integrand Tilburg

Je herkent het vast wel: je hele agenda staat volgepland. Studie, sporten, afspraken met vrienden of familie etc… Je moet eigenlijk altijd aanstaan. Dit zorgt ervoor dat je niet veel tijd hebt om helemaal op te laden en fris naar de volgende activiteit te gaan. Je gaat maar door en door. Ook met studie wordt er veel van je verwacht. Een stage, bijbaan of traineeship kiezen die ‘bij je studie hoort’ en ‘waarvan andere mensen verwachten dat je het doet’. Maar kijk bij deze keuzes nu eerst waar jij echt gelukkig van wordt! Dit is precies waar Vivianne en Lily van Layers zich mee bezig houden. Ze herkennen bovenstaande situatie uit hun eigen studententijd en weten nu hoe waardevol het kan zijn om eerst naar jezelf te kijken. In dit interview vertellen ze meer over de oprichting van Layers, hun werkwijze en hun missie.

Om te beginnen: kunnen jullie een korte introductie geven over julliezelf?

Vivianne: Ik ben 28 jaar en woon in Amsterdam. Ik heb International Business and Languages in Groningen gestudeerd. Naast Layers ben ik docent Nederlands voor expats en vrijwilliger bij @ease, een stichting die zich focust op de mentale gezondheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Lily: Ik ben bijna 27 jaar en heb Verandermanagement in Groningen gestudeerd. In Groningen heb ik Vivianne ook leren kennen. Naast Layers werk ik bij de Buitenboordmotor, een stichting die als missie heeft iedereen van betekenis te laten zijn in de arbeidsmarkt. Dit doen ze door middel van radicale systeemverandering, bouwend aan een loopbrug van baan tot baan.

 

Dan nu over jullie bedrijf Layers: hoe is het ontstaan en wat doen jullie precies?

Ons hoofddoel is om jonge mensen te inspireren. Daarbij creëren we een “Space for self-discovery”. Dit is vanuit de visie dat je eerst jezelf goed moet leren kennen, voordat je goede keuzes kan maken. “Wie ben ik, wat kan ik en waar wil ik heen?” zijn enkele vragen die dan aan bod komen. Antwoord op deze vragen kan veel stress voorkomen. Je bent namelijk geneigd om eerst naar de verwachtingen van een ander te luisteren voordat je naar je eigen verwachtingen kijkt. Ons logo is een soort afspiegeling van dat proces. Het logo is te vergelijken met een ui. Iedereen is van de binnenkant een uniek en gelukkig persoon, maar we staan daar eigenlijk te weinig bij stil. We bouwen namelijk om die binnenkant allemaal sociale maskers als beschermlaagjes van hoe jij denkt dat andere mensen jou zien. Daar is in principe niets mis mee, maar het moet niet te ver gaan doorschieten. Je moet niet voldoen aan de maatstaven van een ander, maar aan die van jezelf. Om mensen bij dit proces te helpen bieden we coachingsessies aan. Deze sessies hebben geen zware insteek. Integendeel: de onderwerpen worden op een luchtige en gezellige manier behandeld. Met workshops in onder andere het Vondelpark en een zelfgemaakte kaartenset over een andere kijk op keuzes op studie, werk en relaties willen we mensen verder helpen.

 

Wat zijn jullie huidige projecten en toekomstplannen?

We organiseren nu vooral workshops voor studenten en afgestudeerden en deze worden afgestemd op de specifieke doelgroep. Zo sluiten we aan bij, bijvoorbeeld, studentenverenigingen. Ons idee daarachter is: we willen dezelfde boodschap op verschillende manieren overbrengen, omdat het dan echt binnendringt bij die groep mensen. Daarbij nog een leuk dingetje voor de mensen die dit interview lezen: mocht je een goed idee hebben voor een vorm van een workshop of geïnteresseerd zijn in dit proces, we staan altijd open om met je te sparren en ideeën uit te wisselen!

De workshops worden dus per doelgroep anders ingericht. Volgende week geven jullie bijvoorbeeld een workshop voor de Integrand-vestigingen. Zouden jullie die workshop iets verder kunnen toelichten?

Het motto bij elke workshop is vooral: niet kijken naar wat je zou moéten doen, maar wat je zelf zou wíllen doen. Bij de twee uur durende workshop van Integrand gaan we op een leuke manier kijken naar die vraag. We beginnen met een praatje waar we eerst onze eigen ervaringen uit onze studententijd in Groningen delen. Daarnaast wordt besproken hoe je je keuzes kunt gaan maken die bij je passen. Ook gaan we dieper in op het onderwerp stress. Hoe werkt stress in je lichaam? Wanneer voel je dat je aangaat? Het fijne van de workshops is dat je echt met elkaar in gesprek gaat en verhalen kan delen en herkenning ervaart. Je leert als laatste jezelf kennen door interactieve opdrachten. Een sessie waarin je kennis opdoet, maar waar ook zeker tijd is om te lachen. Deze werkwijze sluit ook aan bij de invulling van onze podcast.

 

Wat leuk dat jullie een eigen podcast hebben! Kunnen jullie daar meer over vertellen?

Het heet Discover Layers op Spotify en in elke podcast wordt een nieuw thema besproken. Soms hebben we het over gebeurtenissen uit onze eigen studententijd en onze tijd bij de studentenvereniging die een moment van herkenning kunnen zijn voor de student van nu. Daarnaast nodigen we ook mensen uit voor een interview. Het is een podcast met een traan en een lach.

 

De podcast van Layers en de workshops zijn vooral gericht op net afgestudeerden en studenten; wat voor soort studenten waren jullie zelf?

We hebben een leuke, maar heftige studentijd gehad. Beiden waren we actief in commissies, besturen en studentenvereniging. We hadden allebei een harde drive: we moesten onze studie halen en die master of dat traineeship volgen. De clichéterm “work hard, play hard” past ook zeker bij onze mindset van die tijd. Door deze manier van leven kregen wij uiteindelijk, toen we gingen werken, allebei te maken met overspannenheid en burn-out. 

 

En wat voor advies zouden jullie studenten nu meegeven?

Vergeet niet dat je ook een lichaam hebt! Alles speelt zich af in je hoofd en daarbij vergeet je de rest een beetje. Ga daarnaast na hoe je kan rusten en herstellen. Je wordt geleefd als student en je hebt een batterij in je lichaam die op kan raken. Het is begrijpelijk dat je niets wil missen, maar durf af en toe nee te zeggen als je lichaam even op is.