Interview met Mirjam de Blécourt - Baker McKenzie

24 september 2020 door Zora Westerhout, Integrand Amsterdam
Baan interview sollicitatie Solliciteren

Dit jaar organiseert Integrand in december een Inhousedag met Baker McKenzie, een internationaal advocatenkantoor. Zij geven vanuit het kantoor in Amsterdam advies op zowel lokaal als grensoverschrijdend niveau. Baker McKenzie beschikt over een civiele, notariële en fiscale praktijk, bestaande uit ongeveer 200 advocaten, notarissen en fiscalisten in Nederland en 7000 wereldwijd. Ik heb het geluk gehad om de volgende vragen aan Mirjam de Blécourt te stellen. Zij is partner bij Baker McKenzie, moeder van twee kinderen, lid van de Eerste Kamer (VVD) en hiernaast heeft ze ook nog haar eigen boek ‘Vrijgevochten’ geschreven!

"Dus al met al, echt laten zien dat je kan werken" 

 

Hoe vergelijk je de periode toen je solliciteerde met de periode van nu?

Ik ging solliciteren halverwege 1990. In die periode was het lastig een baan te vinden, want je moest al bijna twee studies hebben afgerond om een streepje voor te hebben. Daarna is het een stuk makkelijker geworden. Volgens mij is het nu weer heel lastig geworden in verband met de Coronacrisis. Heel veel bedrijven hebben zelfs een sollicitatiestop, dus nu is het één van de lastigste periodes om een baan te vinden. Zo zie ik het in ieder geval op dit moment.

 

Hoe ervaar jij het als vrouw om aan de top van de advocatuur te zitten, was het een moeilijke weg daarnaartoe?

Het was een moeilijke weg om partner te worden en zo aan de top te komen en nog een stukje moeilijker voor een vrouw, althans zo heb ik dat ervaren. Dat is omdat de maatschappen van advocatenkantoren - nog steeds - overwegend uit mannen bestaan. Zij kiezen iemand erbij, zij herkennen wat ze kennen, namelijk zichzelf. Het is makkelijker om iets te kiezen dat op je lijkt. Dit is wetenschappelijk bewezen en dat heb ik ook zo ervaren.

 

Heeft er een verandering plaatsgevonden in de afgelopen jaren in de man-vrouw verdeeldheid aan de top?

Het gaat wel iets beter als je naar Nederland kijkt, maar helaas zijn we er nog niet – het is nog steeds lastig. We hebben echt wel stappen gezet, maar er is nog steeds een ongelijke verdeling met meer mannen dan vrouwen aan de top.

In het FD verscheen het artikel ‘Vette jaren op de Zuidas voorbij’. Maak jij je zorgen dat Baker McKenzie gaat lijden onder de Coronacrisis, en zo ja op welke manier? In mijn opinie zullen kantoren die gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht profijt van de Coronacrisis hebben. Jij zit ook in het arbeidsrecht, hoe kijk jij hiernaar?

De kantoren die alleen arbeidsrecht doen zullen er zeker niet op achteruit gaan, die zullen het heel druk hebben. Je ziet het bij ons ook op de sectie arbeidsrecht, waar het heel erg druk is. Andere secties hebben het echter veel moeilijker, denk aan M&A (fusies en overnames), die hebben nu minder werk. Gelukkig trekt het overigens wel weer aan. Al met al zullen we zeker net als alle andere advocatenkantoren een klap krijgen van Corona en moeten incasseren. Deze tijd maakt je aan de andere kant ook inventief en je helpt elkaar om de pijn te verzachten. Het is belangrijk om positief te blijven en met elkaar te blijven lachen. Dat doen we gelukkig ook.

 

Heb je nog tips voor rechtenstudenten over hoe zij zich het beste kunnen voorbereiden op het vinden van een baan?

Ik denk toch: baantjes naast je studie doen. Dat hoeft helemaal niet een extra studie te zijn, maar een praktische ervaring helpt ook. Dus bijvoorbeeld in een restaurant helpen – dan laat je zien dat je echt kan werken en met hectische situaties kan omgaan. Bovendien leer je dan met mensen werken, je leert onder een baas werken. Ik denk dat je daar veel aan hebt. Daarnaast heb je ook veel aan studentstages, bijvoorbeeld bij bedrijven of advocatenkantoren. Dat is een goede manier om ervaring in de praktijk op te doen. Hiermee doe je toch iets extra’s, waarmee je kan laten zien dat je interesse hebt in bijvoorbeeld een bepaald rechtsgebied. In veel steden heb je ook zoiets als de rechtswinkel waar je zou kunnen werken, dat soort dingen zijn ook heel leerzaam. Je kan ook iets gaan doen dat heel apart is, wat niet veel mensen doen, dat valt ook op. Dat wekt de interesse van mogelijke werkgevers. Als laatste: als je de mogelijkheid hebt om in een bestuur te komen van iets, is dat altijd goede werkervaring! Dus al met al, echt laten zien dat je kan werken en interesses hebt in bepaalde rechtsgebieden. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert en breng naar voren waarom je daar solliciteert. Een positieve houding brengt je altijd verder. Het gaat er ook om dat mensen het leuk vinden om met jou te werken.

 

Wordt er naar cijfers gekeken of meer naar nevenactiviteiten?

Het is wel een combinatie, maar cijfers zijn in de loop der jaren wel belangrijker geworden.