Interview met Maarten de Vries van Lawyrup

21 oktober 2021 door Vincie Gijsbers - Integrand Nijmegen

Interview met Maarten de Vries van Lawyrup - Passie en ambitie leiden tot meer dan vluchtige informatie.

Waarom steeds weer het wiel opnieuw uitvinden? Dat moet makkelijker kunnen. Dat dacht Maarten de Vries tijdens zijn twintiger jaren toen hij nog in dienst was bij BRUNA. Dit was een waarde die later in zijn carrière doorklonk in de geboorte van zijn eigen online kennisbank Lawyrup (www.lawyrup.nl). Deze kennisbank is gericht op een specifieke doelgroep, namelijk die van juristen werkzaam binnen het civiele recht. Lawyrup is een online bron voor alle juridische know how, zoals De Vries dit zelf beschrijft. In dit artikel vertel ik jullie meer over dit succesvolle platform, gedreven door ervaring en passie, met kennis uit de juridische wereld waar inhoudelijk niks aan schort. Voor en door de jurist. 

Maar wie is nou Maarten de Vries?

Maarten de Vries is geboren in Amsterdam maar, als zelfbenoemd dorpsmens, getogen in Woudenberg. Na te zijn begonnen met de 'standaard' opleiding als advocaat, zette hij deze kennis in als founder van zijn platform voor Lawyrup. Daarnaast is hij, niet in de laatste plaats, ook vader van drie kinderen.

Na zijn middelbare school besloot De Vries Nederlands recht te gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Na bijna 2,5 jaar ploeteren lukte het hem helaas niet om deze opleiding succesvol af te ronden. Hij was even klaar met studeren en besloot als uitzendkracht bij onder andere BRUNA te gaan werken. Tijdens dit werk merkte hij dat er bij het uitleggen van de route die hij als chauffeur moest rijden niks werd vastgelegd. Iedereen moest keer op keer zelf het wiel uitvinden. De Vries vond dat dit makkelijker kon: schrijf het op en leg het vast!

Na een studie Slavische talen met als hoofdvak Russisch is De Vries toch weer teruggekomen bij de studie rechten. Dit keer aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de tweede keer kenden zijn liefde voor taal en gevoel voor rechtvaardigheid toch weer een vertaalslag naar de juridische sector.

 

Wat is Lawyrup precies?

Na vele jaren als advocaat gewerkt te hebben begon er in 2015 toch iets te kriebelen. Het idee dat De Vries tijdens zijn baantje bij BRUNA al had, zijnde het vastleggen van informatie zodat dit voor iedereen toegankelijk is kreeg uitwerking binnen de juridische sector. Maarten de Vries heeft tijdens zijn werk als advocaat te maken gehad met zaken waar andere advocaten of juristen op dagelijkse basis ook mee te maken krijgen.

         Aan de hand hiervan ontwikkelde hij het concept dat later Lawyrup werd. Lawyrup is een platform waar alle juridische ‘know how’ met betrekking tot het burgerlijk recht, gestructureerd verzameld wordt. Hierbij kun je denken aan voorbeelden uit de praktijk, verschillende wetsartikelen en reglementen met betrekking tot procedures en het vastleggen van zaken of processen. Ook staan er op de site van Lawyrup interessante vacatures binnen de juridische sector waar gereageerd op kan worden en zijn er geheel blogs, e-boeken en nog meer verdiepende informatie te vinden. Dagelijks is De Vries bezig met het verbreden en aanvullen van de al bestaande kennis en informatie op het platform van Lawyrup.

 

De geschiedenis van Lawyrup

Lawyrup is dus een platform ontstaan uit passie en ambitie voor het Nederlands burgerlijk recht. In november 2015 is hij van start gegaan met de eerste pagina van zijn site. Vanuit zijn filosofie om kennis openbaar te delen koos hij voor een digitaal platform en vandaag de dag is deze uitgegroeid tot een site met +600 pagina’s. Er zal voorlopig nog geschreven worden, maar dit doet De Vries al een tijdje niet meer alleen. Naast dat hij het platform zelf elke dag nog aanvult en artikelen schrijft, heeft hij inmiddels een aantal studenten in dienst die artikelen voor hem schrijven. De Vries ziet het werk van de student als zeer waardevol, omdat zij aan de frontlinie van de nieuwste kennis en ontwikkeling omtrent het juridische vak staan. Hij zou dan ook heel graag scripties van rechtenstudenten willen toevoegen aan de website van Lawyrup. Die onderzoeken en artikelen ziet hij als ‘'pareltjes’ die waardevol zijn voor de praktijk.

De toekomst van Lawyrup

Een mooie anekdote die De Vries aanhaalde tijdens ons gesprek was de volgende. Ik sprak ooit met een tv-maker en hij vertelde dat als hij nadenkt over hoe hij tv wilde maken, hij een rondje gaat lopen met zijn hond om bij huizen naar binnen te kijken en te zien hoe men tv kijkt. Dit is precies wat De Vries gedaan heeft met Lawyrup: tijdens zijn ervaring binnen het werkveld opmerken hoe er gewerkt wordt en ervaren dat men niet zit te wachten op een zoveelste account waar je moet inloggen om aan de desbetreffende informatie te komen. De Vries besloot met Lawyrup dat dat anders kon, en met succes. Uit onder andere het werkveld en sociale media ontvangt hij veel positieve feedback en complimenten over het platform.   

Het doel van het juridische platform wordt dus vervuld: het op dagelijkse basis helpen, ondersteunen en onderwijzen van rond de 10.000 websitebezoekers per maand. Het einde is zeker nog niet in zicht, en de vraag rijst of Lawyrup naar een internationaal niveau getild zal worden. Hierover is de Vries van mening dat er te allen tijde een focus moet blijven, en momenteel ligt die focus op het Nederlandse burgerlijke recht.

Momenteel is De Vries 64 jaar en over een aantal jaar hoopt hij langzaam zijn dagelijkse werkzaamheden als advocaat af te kunnen bouwen. Lawyrup daarentegen blijft bestaan en is naast werk ook zijn passie. Naast de veelbesproken informatie heeft Lawyrup, zoals al eerder benoemd ook een vacaturebank. Op deze manier faciliteert De Vries bemiddeling tussen jurist en werkgever. Ook hoopt hij in de toekomst meer studenten enthousiast te krijgen voor het schrijven van artikelen op Lawyrup. Dus ben jij een rechtenstudent met passie voor het burgerlijk recht? Dan is dit wellicht iets interessants om over na te denken.         

 

Wijsheden en tips

Ook deelde De Vries een aantal belangrijke wijsheden die niet alleen voor rechtenstudenten, maar eigenlijk voor iedereen van belang zijn. Zo stelt de Vries dat je te allen tijde je passie moet volgen. Doe iets wat je leuk vindt, zelfs als anderen vraagtekens hebben bij het nut of het belang van jouw passie. Een tweede tip is: staar je niet blind op één plan maar trek het veld in, ga dingen proberen en wees niet bang om kansen aan te grijpen. Uiteindelijk beland je wel op de plek in de maatschappij die voor jou is weggelegd. En met deze mooie woorden sloot Maarten de Vries ons interview af.