High Heels gecombineerd met High tech. Dat was het motto van Integrand om voor de zesde keer op rij Techniek op Hakken te organiseren. Een uitgelezen kans om academische technische studentes in contact te brengen met vijftien grote bedrijven zoals Bol.com, Nuon, Capgemini en het Ministerie van Defensie. Met hoge hakken, mooie outfits en een stralende blik komen de zeventig studentes via de rode loper het Muntgebouw in Utrecht binnenlopen. Ieder met een eigen doel: de een wil zich oriënteren op de arbeidsmarkt, de ander wil graag bij een specifiek bedrijf gaan werken en weer iemand anders wil graag weten hoe succesvolle vrouwen zich hebben geprofileerd op de arbeidsmarkt.
"Neem zelf de regie over je loopbaan"
De dag begon met een inspirerende presentatie van Nynke Jansen over haar eigen loopbaan. Nynke is momenteel HR-director bij Arcadis en heeft onder andere bij Shell en de TU Delft gewerkt. Zij heeft haar successen en tegenslagen in haar loopbaan gedeeld met de studentes en hen weten te inspireren. “Wees jezelf, doe wat je leuk vind en waar je energie van krijgt. Kom je niet volledig tot je recht, wegwezen dan! Neem zelf de regie over je loopbaan. Life is what you make of it.”
Tijdens de zogenoemde "speeddates" kregen de studentes de kans om een-op-een met de bedrijven in gesprek te gaan. Recruiter Charlotte Sikking van Accenture was hier ook bij aanwezig. Zij had nog een aantal tips om goed voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. “Wanneer je gaat solliciteren, zorg dan dat je motivatiebrief geen samenvatting is van je CV. Je motivatiebrief is puur bedoeld om uit te leggen waarom je voor de functie kiest, waarom je bij het type bedrijf wilt werken en waarom jij geschikt bent. Indien je op gesprek gaat, bereid je dan goed voor en stel aan het einde van het gesprek vragen, zodat je wederzijdse interesse laat zien.
Ook Capgemini was van de partij. “Het was onze eerste keer en zeker voor herhaling vatbaar,” aldus recruiter Jetske Bakker. Capgemini kenmerkt zich door een open en transparante cultuur en is internationaal georiënteerd. Jetske raadt de vrouwelijke studentes aan om goed uit te zoeken met wie je het sollicitatiegesprek hebt en je netwerk te verbreden door gebruik te maken van LinkedIn. “Voor Capgemini geldt: als je al vroeg in je studie start met programmeren, heb je later een voorsprong als je klaar bent voor je eerste baan. ICT is een must voor de professional van de toekomst!”
Ervaring van studenten
De studenten zelf waren ook erg tevreden over Techniek op Hakken. Studente Esme Corbet vertelt: “Ik heb een duidelijk beeld van de bedrijven gekregen en weet nu beter waar ik later zou willen werken en waar niet. Het is goed georganiseerd en vooral de speeddates zorgen ervoor dat je gerichte vragen kunt stellen en de personen achter het bedrijf leert kennen." Op de vraag of ze merkt dat er minder technisch hoogopgeleide vrouwen zijn in vergelijking met mannen, vertelt Esme dat ze daar op de TU in Eindhoven niet zoveel meer van merkt. “Daar is de afgelopen jaren veel promotie voor geweest en de aanwas van vrouwelijke technische studenten is daardoor gestegen.” Ook Dyonne op het Veld van de TU in Delft is erg positief over het event. “Ik ging hierheen met de gedachte om op zoek te gaan naar een consultancy functie. Nu heb gemerkt dat een bedrijf als BAM bijvoorbeeld veel beter bij mij past.
De organisatie van Techniek op Hakken kijkt terug op een geslaagd evenement. Voorzitster van Techniek op Hakken Gabrielle van Zwieteren vertelt dat het voor zowel bedrijven als de studenten een unieke kans is om elkaar beter te leren kennen. “Doordat de bedrijven voorafgaand aan het event al een screening hadden gemaakt, wisten zowel de studentes als de bedrijven dat er wederzijdse interesse was. In Nederland is dit het grootste evenement dat speciaal voor technische studentes is bedoeld, waardoor het een uniek event is.”