Studeren na de 'Coronazomer'

24 augustus 2020 door Varisha Steneker, Integrand Groningen
De vakantie loopt bijna tot zijn eind. Hoewel veel studenten tripjes naar het buitenland moesten cancelen, hebben we in Nederland ook kunnen genieten van tropische temperaturen. Met het einde van de zomer komt het nieuwe collegejaar juist in zicht. In september zullen universiteiten en hogescholen anders starten dan we gewend zijn. Wat kunnen we verwachten van het nieuwe studiejaar?
 
Online of fysiek college?
De gebouwen van de universiteiten en hogescholen mogen sinds 15 juni in principe alweer ‘open’. Toch zal dit niet betekenen dat alle colleges fysiek gegeven kunnen worden. Er moet aan meerdere regels worden voldaan. De inmiddels bekende anderhalvemeterregel is hiervan de belangrijkste. Tussen zowel studenten onderling als tussen studenten en docenten moet deze afstand altijd aanwezig zijn. Het zal door deze regel niet voor alle colleges en studies mogelijk zijn om fysiek onderwijs aan te bieden. Daarom gaan meerdere onderwijsinstellingen over op ‘hybride’ onderwijs. Hierbij vinden colleges grotendeels online plaats, maar zijn er bijvoorbeeld wel werkgroepen waarbij je fysiek aanwezig kunt zijn.
 
Samenwerken
Studenten mogen samenkomen op de campus, de bibliotheek of andere gebouwen van de onderwijsinstelling. Er moet wel altijd worden voldaan aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Hoe onderwijsinstellingen dit invullen of waarborgen moeten zij zelf bepalen. Het kan daarom tot nogal wat verschillen leiden tussen de onderwijsinstellingen. Sommige universiteiten werken bijvoorbeeld met het reserveren van tijden voor een studieplek. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld practica die studenten samen uit dienen te voeren. Ook dit mag, zolang er aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD kan worden voldaan.
Kwaliteit van het onderwijs
Het is dus onvermijdelijk dat we nog steeds veel te maken zullen krijgen met online onderwijs. Een zorg van veel studenten is dat dit de kwaliteit van het onderwijs schaadt. Om dit te voorkomen wordt er geïnvesteerd in bijvoorbeeld camera’s en microfoons. De universiteiten en hogescholen hebben deze zomer natuurlijk meer tijd gehad om zich voor te bereiden op het online onderwijs dan tijdens de eerste coronagolf.
Dat studenten zich zorgen maken over de verminderde kwaliteit van het onderwijs bleek wel uit de petitie van de Tilburgse student Sema Keskin. Volgens haar moeten studenten gecompenseerd worden voor het collegegeld, aangezien het online onderwijs negatieve consequenties hebben voor studenten. Deze petitie is inmiddels bijna 50.000 keer getekend.