Een stage lopen biedt veel mogelijkheden. Zo kun je jouw kennis die je hebt opgedaan toepassen in de praktijk en werkervaring op doen. Je kunt ervaren hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven voordat je aan je ‘echte’ baan begint en op deze manier een voorsprong nemen op de arbeidsmarkt. Als het goed uitpakt kun je er zelfs na je studie een baan aan overhouden! Maar hoe doe je dat?
Voorbereiding voor stage
Een stage vinden is een ding. Als je eenmaal een stage gevonden hebt is het natuurlijk zaak ervoor te zorgen dat je alles eruit kunt halen. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je wilt leren. Beschrijf, mocht je dit voor school nog niet gedaan hebben, je persoonlijke doelstellingen. Wat wil je precies bereiken? Wat zijn je sterke punten die je wilt benutten tijdens je stage en wat zijn je verbeterpunten waar je aan wilt werken tijdens stage? Denk ook na over wat je van je stagebedrijf verwacht en geef dit in het begin al aan. Dit laat zien dat je het serieus neemt en zal helpen je stage in goede banen te laten leiden.
Tijdens je stage
Waarschijnlijk moet je dit al doen voor de universiteit, maar het is belangrijk om een logboek bij te houden. Zo kun je de dagelijkse gebeurtenissen in kaart brengen en voor jezelf overzichtelijk maken wat er wel goed gaat, wat er aandacht nodig heeft, waarom en hoe bepaalde zaken lopen. Om je logboek aan te vullen kun je vragen naar feedback en eventueel datgene bespreken waar je tegenaan loopt. Je doet namelijk niet alleen werkervaring op, maar je werkt ook samen met mensen die al langer werken en je dus goed advies kunnen geven. Stel daarom veel vragen en wees ook nooit bang dat je te veel vragen stelt!
Natuurlijk weet je dit al, maar een andere belangrijke voorwaarde om alles uit je stage te halen is door initiatief te nemen. Dit kun op je op verschillende manieren doen. Denk proactief en wees creatief! Kom bijvoorbeeld met ideeën die het bedrijf op weg kan helpen of wat voor werkzaamheden je zou kunnen doen waar het niet aan heeft gedacht. Natuurlijk werk je voor het bedrijf en doe je ook wat het wil, maar als stagiair bepaal jij ook hoe je jouw stage wilt invullen om je doelstellingen te bereiken. Doe daarnaast bijvoorbeeld iets meer dan gevraagd wordt en ga gezellig mee naar vrijdagmiddag borrels. Kortom, laat zien dat je er bent! En bovenal, vertrouw op je eigen kunnen! Je bent immers niet zomaar ‘een stagiair’, maar iemand met nieuwe kennis en een frisse blik op de organisatie.
Na je stage
Een goede voorbereiding en uitvoering is nog niet alles wat je kunt doen om het meest uit je stage te halen. Om de goede leerervaring compleet te maken is er nog een belangrijke laatste stap: de evaluatie. Voordat je aan je stage begon heb je jouw doelstellingen, sterke punten en verbeterpunten voor jezelf inzichtelijk gemaakt. In je logboek heb je alles bijgehouden wat er wel goed ging, wat minder en welke progressie je hebt gemaakt. Wat kun je vervolgens hieruit concluderen? Wat heb je van jezelf ontdekt (wellicht verborgen talenten), waarin heb je jezelf verbeterd en wat kun je nog verder verbeteren in de toekomst?
Nadat je dit zelf gedaan hebt is het ook goed om hulp te vragen bij deze reflectie. De kans bestaat dat je stagebegeleider van de universiteit of je stagebedrijf nog meer dingen weet waar je zelf niet bij stil hebt gestaan. Deze reflectie helpt je niet alleen jezelf beter te leren kennen, maar vormt ook een nieuw startpunt om je in het vervolg op te richten in je studie, je privéleven en je volgende baan.
Kortom, bereidt je goed voor op je stage, weet wat je wilt, ga er zelf achteraan en evalueer jezelf. Je hebt het immers zelf in de hand, dus ga ervoor! Succes!