Eerste hulp bij het schrijven van een motivatiebrief
3 september 2020
door
Vaak wordt er een grote nadruk gelegd op de do’s en don'ts voor tijdens een sollicitatiegesprek. Maar voordat je daadwerkelijk uitgenodigd wordt op het sollicitatiegesprek, is er nog een hele belangrijke stap: een motivatiebrief schrijven. Hoewel het schrijven van deze brief een belangrijke stap uit het solliciatieproces is, kan dit voor sommige mensen nog een heikel puntje zijn. Daarom zijn de voornaamste do’s en don'ts samengevat in dit artikel, om zo op een rijtje te hebben wat je wel en niet moet doen als je een motivatiebrief schrijft!
Do's
- Leg in je motivatiebrief eerst uit waarom je specifiek voor dit bedrijf hebt gekozen. Wat sprak je aan in het bedrijf en in de functie? Op deze manier laat je zien dat je interesse hebt getoond in het bedrijf en je je in de functie hebt verdiept.
- Leg ook uit waarom het bedrijf jou moet kiezen. Hier leg je in een gedeelte je persoonlijke eigenschappen en kenmerken uit en je vertelt waarom jij van meerwaarde kan zijn voor de desbetreffende functie. Hier kan je ook even kort ingaan op ervaringen waar je bepaalde kwaliteiten aan hebt overgehouden. Pas wel op dat je niet je CV gaat herhalen!
- Vertel ook wat je denkt te gaan leren van de functie en het bedrijf. Ook hier laat je weer zien dat je je hebt verdiept en dat je hebt nagedacht over de functie. Lees bijvoorbeeld de website van het bedrijf door. Misschien is er onlangs iets gebeurd waarnaar je kunt refereren in je brief.
- Neem zoveel mogelijk de stijl over van de vacature. Op deze manier schrijf je op een manier die bij de bedrijfscultuur past en weet je hoe formeel je moet zijn in je brief. Zo kom je op de gepaste manier over.
- Stel vragen over de functie aan het eind van je motivatiebrief. Recruiters vinden dit vaak interessant en ook op deze manier laat je weer zien dat je verder kijkt dan de vacature.
Don'ts
- Maak je motivatiebrief niet te lang! Houd een maximum aan van één A4’tje met daarop adresregel, datum en onderwerp. Een half A4’tje met tekst zal uiteindelijk voldoende zijn om een goed beeld te schetsen over jezelf naar het bedrijf toe.
- Schrijf de naam van het bedrijf en de contactpersoon niet verkeerd. Dit klinkt misschien logisch, maar het wordt nog vaak fout gedaan. Hierdoor kan je onprofessionele indruk achterlaten, wat je natuurlijk niet wil.
- Maak niet te lange zinnen of moeilijke zinsconstructies en let bovendien op taal- en spelfouten. Wanneer zulke fouten voorkomen in je brief komt dit slordig over. Laat daarom je brief door minimaal twee mensen nalezen.
- Wees eerlijk! Je mag je kwaliteiten benadrukken, maar vertel geen onwaarheden of dingen die je niet kan waarmaken.
- Als laatste: stress niet teveel over je motivatiebrief. Je motivatiebrief is het opstapje naar een sollicitatiegesprek en het gesprek is uiteindelijk waar het om draait. Je motivatiebrief schrijf je om te zorgen dat je uitgenodigd wordt op een gesprek, maar uiteindelijk kan je jezelf nog veel verder toelichten tijdens het gesprek zelf.