Denk als een recruiter

29 mei 2017 door Jasmijn Van Raemdonck
CV Solliciteren

Denk als een recruiter

Een snelcursus solliciteren

Yes! Na jaren studeren heb je eindelijk dat lang begeerde diploma in de hand! Maar wat nu? Die metersdikke cursussen hebben je misschien wel alles geleerd over het berekenen van rentevoeten maar als het aankomt op cv’s, motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken weet je niet waar te beginnen. Je verplaatsen in het hoofd van een recruiter kan helpen.

Curriculum vitae
Alles begint bij een goede CV. De recruiter krijgt vaak ontelbaar veel reacties binnen op vacatures. Hij heeft dan ook geen tijd om alle motivatiebrieven nauwgezet door te lezen en maakt dus een eerste selectie op basis van de binnengekregen CV’s. Lees tussen de lijntjes: een degelijke CV is cruciaal om een goede eerste indruk te maken bij de werkgever en om die eerste ronde te overleven. Maar hoe ziet de ideale CV er dan uit?

Zoals gezegd hebben recruiters een hoop leeswerk. Zorg er dus voor dat jouw CV kort en bondig is:  een à anderhalve A4 volstaat. Aangezien een CV bepaalt wie de eerste ronde doorkomt, is het slim om hierin een korte omschrijving van jezelf te geven. Zo weet de recruiter meteen met welke persoon hij te maken heeft.

Een overvloed aan reacties betekent dat jij de recruiter in het oog moet springen. Zorg er daarom voor dat je CV er verzorgd uitziet: kies een neutraal lettertype en vermijd schrijf- en typefouten. Spits je CV toe op de baan waarvoor je solliciteert en noem jouw sterke punten die relevant zijn voor deze functie. Kijk waar de recruiter in de vacature naar vraagt en speel daar op in.

Als starter heb je natuurlijk nog geen of nauwelijks ervaring op de arbeidsmarkt. Het is dan ook niet verkeerd om naast je studie op je CV ook je bijbaantjes of zelfs hobby’s te vermelden. Ook vrijwilligerswerk kan een plus zijn. Zo toon je de recruiter dat je de handen uit de mouwen durft te steken en dat je sociaal geëngageerd bent. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kan je deze punten achterwege laten.

Sollicitatiegesprek
Gefeliciteerd! Je bent de eerste selecties doorgekomen en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal. Ga je verdiepen in het bedrijf: zorg dat je weet waar het voor staat en hoe het georganiseerd is. Minstens even belangrijk is om je in te lichten over de functie waarop je solliciteert. Waarover gaat die en wat wordt er van je verwacht? De recruiter zal je voorbereidingswerk zonder twijfel opmerken én appreciëren. Neem je CV en motivatiebrief voor het gesprek nog eens grondig door en zorg dat je alles wat hierin staat ook kan toelichten. De recruiter zal je zeker meer willen horen vertellen over die stage of dat tussenjaar.

Met een verzorgde uitstraling maak je meteen een goede eerste indruk. Kom op tijd, schakel je mobiele telefoon uit en gooi je kauwgom weg voor het gesprek. Deze kleine gebaren getuigen van respect voor de recruiter en kunnen je alleen maar in het voordeel spelen.

Onthoud goed: solliciteren is jezelf verkopen. Wees dus niet te bescheiden. Je mag best trots zijn op je kwaliteiten en die ook laten zien. Maak de recruiter duidelijk wat jij hem te bieden hebt en overtuig hem ervan dat jij de persoon bent die hij zoekt. Zonder arrogant over te komen weliswaar.

Als de recruiter vragen stelt- wat ongetwijfeld zal gebeuren- luister dan vooral erg goed naar wat hij wil weten. Probeer zo bondig mogelijk te antwoorden op de kern van de vraag. Ga vooral jezelf niet beter voordoen dan je bent, maar antwoord eerlijk en open.

Omgaan met afwijzing
Wie solliciteert komt ongetwijfeld ook voor teleurstellingen te staan. Maar laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Probeer de afwijzing tot iets positiefs om te vormen. Ga na wat je fout deed en waar je jezelf in kan verbeteren voor een volgende sollicitatie. Je kan je CV of motivatiebrief herschrijven of je anders voorbereiden op het gesprek. Maar blijf er vooral in geloven dat het de volgende keer wel zal lukken!