Op avontuur in het buitenland! Maar waar?

19 januari 2016 door Monique Zwanenburg

Ben jij een Master student Rechten? Sta je een 7 gemiddeld en vind je het leuk om je studie te combineren met nevenactiviteiten? En wil jij met een voorsprong aan je carrière beginnen?

Dan is de Rechten Talentpool precies wat je nodig hebt! Naast het jaarlijkse evenement bieden we de mogelijkheid om exclusief kennis te maken met bedrijven en jezelf ook verder te ontwikkelen. Zo kun je interessante trainingen volgen, een kijkje in de keuken nemen bij verschillende bedrijven of lezingen bijwonen.

Om je aan te melden kun je een mail sturen naar rechten@integrand.nl met daarin je cv en cijferlijst. 

Je zult waarschijnlijk al vaak gehoord hebben dat in het buitenland studeren of stage lopen een boost geeft aan je cv en aan je persoonlijke ontwikkeling. Er is al veel geschreven om jou (terecht) te overtuigen waarom je dat zou moeten doen. Voor studenten kan het een hoge drempel zijn om te besluiten om naar het buitenland te gaan, want om dit avontuur aan te gaan moet je wel uit je comfort zone stappen. Als je eenmaal over die drempel heen bent gekomen, weten veel studenten al snel in welk land ze hun avontuur gaan beleven. Toch is het de moeite waard om hier wat langer bij stil te staan.

Uit ervaring weet ik dat er vaak zomaar en onbewust voor een land wordt gekozen, zeker als het vinden van een stage-/studieplek niet zo snel wil lukken. Toch is het belangrijk om goed na te denken over je bestemming, zodat dit je beste ervaring ooit wordt. Maar waar moet je zoal aan denken bij het kiezen van je toekomstige land waar je je avontuur gaat beleven?

Doel
Allereerst moet je nagaan waar je belangstelling ligt en wat je doel is. Wil je een taal goed leren beheersen of een nieuwe cultuur leren kennen? Als je een taal wilt leren, is het af te raden om naar een land gaan waarvan je nu al weet dat je die taal niet snel of makkelijk zal beheersen. Het zal je makkelijker af gaan als je naar een land gaat waarvan je de basis van de taal al kent. Vanzelfsprekend zul je de taal zo sneller oppakken. Dat is toch mooi meegenomen naast de werkervaring van een stage of opgedane kennis van een studie die je opdoet. Dit advies lijkt vrij logisch, maar het is toch goed om dit in je achterhoofd te houden. Als je bijvoorbeeld naar Zweden gaat dan leer je een paar woorden Zweeds, maar verder zal je je in het Engels verstaanbaar maken. Als je je Engels wilt verbeteren, zal je er meer profijt van hebben als je naar een land gaat waarvan Engels de officiële taal is. Aan de andere kant kan het ook juist goed zijn om naar een land te gaan waar Engels geen officiële taal is. Op deze manier kan je een geheel nieuwe cultuur ontdekken. Je moet dus een afweging maken.

Cultuur
Daarnaast moet je rekening houden met de gebruiken van een land. Er zijn veel vooroordelen, maar die hebben vaak toch een kern van waarheid. Zo hebben Duitsers een strak schema waar niet van afgeweken mag worden, terwijl Spanjaarden het niet zo nauw nemen met de tijd en juist het welbekende ‘mañana’ gebruiken als iets ze even niet uitkomt. Als je van jezelf weet welke cultuur bij je karakter zou passen, dan kan je dat meenemen in je keuze. Hierdoor zal de cultuurschok minder groot zijn. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld juist voor Duitsland te kiezen als je van jezelf weet dat je net zo flexibel bent als de gemiddelde Spanjaard. In dit geval kies je voor een uitdaging, wat je persoonlijke ontwikkeling alleen maar ten goede zult komen.

Ligging
De geografische ligging van het land is ook belangrijk om over na te denken tijdens je afwegingen. Buiten Europa zijn natuurlijk de reiskosten hoger, waardoor familie en vrienden je minder makkelijk kunnen opzoeken.  Mogelijk moet je ook tijdig een visum regelen die soms prijzig kan zijn. Als je gaat studeren of stage lopen binnen Europa, kan je in aanmerking komen voor de Erasmus beurs. Het bedrag dat je krijgt bedraagt minimaal €200 per maand, maar dit kan verschillen per hogeschool of universiteit. Er zijn veel verschillende beurzen per bestemming, afhankelijk van je studierichting en of je een stage of studie in het buitenland gaat doen. Ga dus goed na waar je voor in aanmerking kan komen voor een bepaald land.

Kortom, wees je ervan bewust dat het kiezen van een land een belangrijke keuze is. Kiezen voor een bepaald land omdat een vriend daar ook naartoe gaat of omdat het daar lekker weer is, is niet altijd reden genoeg. Als je weloverwogen nagaat welk land het best bij je situatie en persoonlijkheid past, dan heb je daar veel profijt van; zowel op het moment wanneer je in het buitenland zit als later wanneer je gebruik maakt van je kennis die je in het buitenland hebt opgedaan.